Sen säsong och gödselvatten

Tre veckor sen är säsongen, allt enligt en trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård i Stockholm där plantorna kom ut på frilandet betydligt senare än normalt.

Det förklarar mina bristande framgångar i årets odlingar, de nyanlagda djupbäddarna till trots. De små rackarna och stackarna har sett helt deppiga och taniga ut sedan de kom ut i odlingsbäddarna. Men nu börjar det ändå hända lite. Vitkål, grönkål och purpurkål har morskat upp sig en smula, mangolden börjar täta ihop sig och squash- och pumpaplantorna tycks ha överlevt den frostknäpp som svepte över landskapet natten mot midsommar.

Och nu ska här gödslas! I eftermiddags länsade jag diket utmed grusvägen på åkerfräken och vallört, nu ligger det livgivande ogräset och simmar i en hink vatten som inom några dagar är förvandlat till kisel- och kaliumspäckad näringslösning. Vätskan spär jag ut med vatten, 1 liter näringslösning i 10 liter vatten, och vattnar intill fruktsättande plantor som tomat, squash, gurka och pumpa som därmed stärks och får hjälp med blomning och fruktsättning.

 

Posted in: Husbehov

Post a Comment